In 7 stappen besparen en verduurzamen: stap 2/7

 Stap 2: Bepalen hoe je er nu voor staat

hoe energiezuinig is je huis nu?

Als je wilt gaan verduurzamen, is het pret- tig als je weet hoe zuinig je huis nu is en wat de mogelijkheden voor jouw huis nog zouden kunnen zijn. Ook niet alle energiebesparende maatregelen zijn voor alle huizen geschikt. In dit hoofdstuk lees je hoe je achter het energieniveau van je huis kan komen. Maar ook hoe je gemakkelijk meer informatie over de besparingsmogelijkheden voor jouw huis kan vinden.

Energielabel

Vanuit de overheid heeft elke huiseigenaar in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label laat zien hoe energiezuinig je woning is en welke energiebesparende maatregelen verder nog mogelijk zijn. Het voorlopig label is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld, maar geeft geen de definitief beeld. Als de kenmerken van de woning zijn veranderd, verandert ook het label.

Energietesten

Met behulp van online woningtesten kan je een beeld krijgen hoe energiezuinig jouw huis nu echt is. De testen zijn gratis en geven een overzicht van de besparingen die voor jouw huis gunstig kunnen zijn. Bovendien wordt duidelijk wat je er mee kan besparen en welk nieuwe energielabel je er door zou krijgen. Bij de berekening hoe energiezuinig jij straks kan wonen, spelen verschillende zaken mee, bijvoorbeeld:

  • het type huis;
  • de bouwperiode;
  • het aantal bewoners;
  • het woonoppervlak;
  • het gas- en elektraverbruik per jaar;
  • de aanwezigheid van isolatiemaatregel, een zuinige HR-ketel en het type beglazing.

Vaak is het bij de uitslag van de test ook mogelijk om bepaalde offertes aan te vragen voor het doorvoeren de verschillende aanbevolen maatregelen.

Energieadviseur

Wanneer je echt een advies op maat wilt, kan je ook tegen betaling de hulp inroepen van een energieadviseur. Hij komt bij je op bezoek en maakt na een onderzoek van je huis een nauwkeurig rapport. Na het bezoek van de adviseur ontvang je een advies waarin je precies kan lezen hoe en hoeveel energie je kan besparen en wat de kosten en opbrengsten zijn. Vervolgens kan je vaak via het bedrijf waar de energieadviseur bij aangesloten is, opdracht geven om één of meer energiebesparende maatregelen door te voeren.