Duitse hypotheek: hoe werkt een Duitsland Hypotheek?

Duitse Hypotheek / Duitsland Hypotheek

Wie zoekt naar een goedkope hypotheek, heeft vast het fenomeen ‘Duitse hypotheek’ of ‘Duitsland hypotheek’ al eens voorbij zien komen. Maar wellicht vraag u zich af: hoe werkt dat eigenlijk? Zo’n Duitse hypotheek? En is een Duitse hypotheek eigenlijk wel echt voordelig?

Laagste hypotheekrente

Wie gaat voor de laagste hypotheekrente is ongetwijfeld geconfronteerd met den Duitse hypotheek. De hypotheekrente ligt bij een Duitse hypotheek doorgaans tussen de 1% en 1,5% lager dan de hypotheekrentes die Nederlandse banken berekenen. Dit verschil zit naar alle waarschijnlijkheid vooral in het feit dat in Duitsland de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Overigens is de rente, wanneer u een Duitse hypotheek afsluit, voor u als Nederlander wel gewoon aftrekbaar.

Verschillen tussen Nederlandse en Duitse hypotheek

Er zijn meer verschillen dan alleen het rentepercentage. Voor een Duitse hypotheek gelden namelijk andere voorwaarden dan wat we in Nederland gewend zijn. Dat maakt een Duitse hypotheek niet voor iedereen geschikt. Een aantal verschillen tussen een Nederlandse en een Duitse hypotheek zijn:

  • Hypotheekbedrag: u kunt maximaal 70% van de woningwaarde lenen.
  • U kunt maar zeer beperkt boetevrij aflossen.
  • U dient een vast dienstverband te hebben.
  • De Duitse hypotheek dient afgelost te zijn voordat u met pensioen gaat.
  • Duitse hypotheken hebben vaak een kortere looptijd van 15 tot 20 jaar.
  • Met een Duitse hypotheek, kunt u geen gebruik maken van NHG.
  • De hypotheekakte van een Duitse hypotheek, moet in Duitsland worden getekend.

Voor wie is een Duitse hypotheek interessant?

Over het algemeen geldt dat een Duitse hypotheek niet interessant is voor starters. Dit zit met name in de financieringsruimte van 70% van de woningwaarde. Een Duitse hypotheek kan interessant zijn, wanneer u zelf beschikt over financiële ruimte. Denk daarbij aan overwaarde op uw woning, waardoor 70% van de woningwaarde voldoende ruimte biedt voor uw hypotheekbedrag.
Of een Duitse hypotheek voor u interessant is, bespreek ik graag in een persoonlijk gesprek. We kunnen in dat gesprek kijken naar uw situatie en de mogelijkheden om te zien wat voor u de beste hypotheekoplossing is.

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies!

Maak vrijblijvend een afspraak! In een persoonlijk gesprek bekijken we uw situatie, ontwikkelingen die u verwacht in de toekomst en uw wensen. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke hypotheek het beste bij u past.
Die eerste afspraak kost u helemaal niets. De kosten voor deze kennismaking komen volledig voor rekening van HYP.

Maak snel een afspraak!