Gaat de hypotheekrente stijgen?

Actuele hypotheekrente / gaat de hypotheekrente stijgen?

Eén van de belangrijkste factoren wanneer het gaat om hypotheken is de hypotheekrente. En dan vooral: hoe gaat de hypotheekrente zich ontwikkelen. Na vele rentedalingen, kon deze binnenkort wel weer eens gaan stijgen.

Europese rentes stijgen explosief

Na lange periodes van rentedaling, wordt er weer een rentestijging verwacht. Deze verwachting wordt vooral gebaseerd op de manier waarop de Europese rentestanden zich ontwikkelen. De rentestanden zijn nog steeds uitzonderlijk laag, maar beweegt zich weer omhoog.

Zo steeg de Nederlandse tienjaarsrente in de periode van 20 april tot 6 mei van 0,22% naar 0,77%. De Duitse tienjaarsrente steeg in dit tijdsbestek van 0,07% naar 0,6%. Een echte verklaring voor deze ontwikkeling lijkt echter te ontbreken. De stijging zet fors sneller door dan de daling die aan deze ontwikkeling vooraf is gegaan op het gebied van 10 jaars staatsobligaties.

Invloed op de hypotheekrente

De ontwikkeling van de Europese – en dan in het bijzonder de Nederlandse – rentestanden is van invloed op de hypotheekrente. Beleggers lijken in ieder geval weer wat in beweging te komen. Deze renteontwikkeling lijkt in de lijn van de berichten dat de Europese economieën langzaam weer uit het dal klimmen. Hoewel de ontwikkeling van de rentestanden explosief is, zal de invloed hiervan op de hypotheekrente voor de korte termijn naar verwachting nog meevallen.

Verwachtingen ontwikkeling hypotheekrente

Ondanks de eerder genoemde ontwikkelingen, is de verwachting dat de hypotheekrentes voorlopig nog laag blijven. Hoewel de economische ontwikkelingen tekenen van herstel vertonen, zal het (naar verwachting) nog geruime tijd duren voordat de hypotheekrente weer echt gaat stijgen. Wel is het de verwachting dat de bodem qua rentestand wel zo ongeveer is bereikt.
Mede daardoor kiezen steeds meer huizenkopers ervoor om hun hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. Een rentevaste periode van 20 jaar is enorm toegenomen in populariteit, hoewel de rentevaste periode van 10 jaar het meest populair blijft omdat huizenkopers zo een hoger hypotheekbedrag kunnen lenen.

Bent u benieuwd naar wat de actuele hypotheekrentes zijn? Bekijk hier het overzicht van actuele hypotheekrentes.

Wat is het beste voor u?

Uiteindelijk gaat het erom wat het beste is voor u. HYP kijkt graag samen met u naar wat voor uw specifieke situatie de beste oplossing is. Afhankelijk van uw wensen, toekomstperspectief en uw woonplannen, voorzien we u graag van deskundig advies. Maak snel een afspraak. De kosten voor de eerste afspraak, komen voor rekening van HYP.

Maak een afspraak