Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Enkele jaren geleden was het kiezen van een hypotheekvorm nog iets wat keuzestress opleverde. Tegenwoordig is het kiezen van een hypotheekvorm een stuk eenvoudiger.

Hypotheekvormen anno nu

De hypotheek van tegenwoordig dient binnen 30 jaar afgelost te worden. Eigenlijk zijn er tegenwoordig nog maar twee interessante hypotheekvormen: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In dit artikel staan we stil bij hoe een annuïteitenhypotheek werkt.

De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm op dit moment. Net als bij de lineaire hypotheek, geeft ook deze hypotheekvorm recht op hypotheekrenteaftrek. De reden dat deze hypotheekvorm zo populair is, ligt waarschijnlijk vooral aan de maandlasten. Hoewel de hypotheekvorm per saldo duurder is dan de lineaire hypotheek, zijn de bruto maandlasten over de hele periode gelijk. Bruto, want het renteaandeel wat maandelijks wordt betaald daalt terwijl het aflossingsbedrag stijgt.

De annuïteitenhypotheek biedt dus vooral in het begin fiscale voordelen (hypotheekrenteaftrek). Deze voordelen worden echter naar mate de looptijd vordert een stuk kleiner.

Schematisch ziet een annuïteitenhypotheek er als volgt uit:

Annuïteitenhypotheek - zo werkt een annuïteitenhypotheek

HYPotheekadvies nodig?

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Een hypotheek begint met een goed advies. Als onafhankelijk hypotheekadviseur helpt HYP u graag om een goede, verantwoorde en voordelige keuze te maken. We berekenen graag welke hypotheekvorm voor u interessant en haalbaar is.

Bij HYP kunt u rekenen op deskundig en volledig onafhankelijk hypotheekadvies. Uw hypotheekadviseur geeft al sinds 1987 financieel advies en kent de mogelijkheden. Daarnaast doet HYP dat graag in duidelijke taal en tegen een scherpe, duidelijke prijs.

Maak snel een afspraak!

Probeert u het gerust uit. Maak een afspraak. Het eerste gesprek is vrijblijvend en komt volledig voor rekening van HYP. Zo kunt u zelf kennismaken en ervaren hoe hypotheekadvies ook kan!