Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Enkele jaren geleden was het kiezen van een hypotheekvorm nog iets wat keuzestress opleverde. Tegenwoordig is het kiezen van een hypotheekvorm een stuk eenvoudiger.

Hypotheekvormen anno nu

De hypotheek van tegenwoordig dient binnen 30 jaar afgelost te worden. Eigenlijk zijn er tegenwoordig nog maar twee interessante hypotheekvormen: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Hierbij kan namelijk nog volop geprofiteerd worden van hypotheekrenteaftrek. In dit artikel staan we stil bij hoe een lineaire hypotheek werkt.

De lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm die in 30 jaar wordt afgelost. Elke maand wordt een gelijk bedrag afgelost van de hypotheek. Omdat dit aflossingsbedrag altijd gelijk blijft, betekent dat automatisch dat het rentebedrag na verloop van tijd daalt.

Voor veel huizenkopers is de lineaire hypotheek niet direct de meest aantrekkelijke optie. De hypotheeklasten worden weliswaar steeds lager, maar zijn in de beginperiode erg hoog. Per saldo is dit echter de goedkoopste hypotheekvorm, omdat de hypotheek sneller wordt afgelost dan bij een annuïteitenhypotheek.

Schematisch ziet de lineaire hypotheek er als volgt uit:

Lineaire Hypotheek - rente en aflossing in beeld

HYPotheekadvies nodig?

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Een hypotheek begint met een goed advies. Als onafhankelijk hypotheekadviseur helpt HYP u graag om een goede, verantwoorde en voordelige keuze te maken. We berekenen graag welke hypotheekvorm voor u interessant en haalbaar is.

Bij HYP kunt u rekenen op deskundig en volledig onafhankelijk hypotheekadvies. Uw hypotheekadviseur geeft al sinds 1987 financieel advies en kent de mogelijkheden. Daarnaast doet HYP dat graag in duidelijke taal en tegen een scherpe, duidelijke prijs.

Probeert u het gerust uit. Maak een afspraak. Het eerste gesprek is vrijblijvend en komt volledig voor rekening van HYP. Zo kunt u zelf kennismaken en ervaren hoe hypotheekadvies ook kan!

Maak snel een afspraak!