Hypotheek aflossen? Of juist niet?

Hypotheekadvies Gouda | Onafhankelijk hypotheekadviseur Gouda

De hypotheek is voor veel Nederlandse huishoudens iedere maand weer de grootste kostenpost. Bij een financiële meevaller kunt u overwegen om uw hypotheekschuld te verlagen. Maar is dat altijd verstandig? Wat zijn de voor en nadelen? Waar moet u rekening mee houden?

Beter kiezen: Wel of niet uw hypotheek (deels) aflossen

Na deze uitleg bent u in staat om beter en slimmer te bepalen of aflossen voor u gunstig is. Even verder lezen kan u dus een behoorlijke tijdswinst opleveren!

De rentes die worden gegeven voor spaarrekeningen zijn erg laag. Logisch dus, dat veel mensen nadenken over hoe financiële middelen zo goed mogelijk ingezet kunnen worden. En een spaarrekening met de spaarrentes van dit moment vallen dan vaak niet in de categorie ‘interessant’.

Het aflossen van (een deel van) uw hypotheek is vast wel eens bij u opgekomen. Maar dat zal vast ook de nodige vragen opleveren zoals:

  • Hoe werkt dat eigenlijk?
  • Is het verstandig om af te lossen?
  • Wat zijn eigenlijk mijn voordelen?
  • Welke opties heb ik nog meer?
  • Waar moet ik rekening mee houden?

Stuk voor stuk logische vragen. We zetten graag een aantal voor- en nadelen voor u op een rijtje:

Voordelen hypotheek aflossen

Of het slim is om af te lossen op een hypotheek, hangt van veel factoren af. De hypotheekrente, de hoogte van uw hypotheek, de resterende looptijd van uw hypotheek en natuurlijk uw financiële middelen spelen hierin een belangrijke rol.

Eén van de belangrijkste voordelen van het aflossen van uw hypotheek is dat uw maandelijkse lasten omlaag gaan. Dat komt uiteraard omdat uw hypotheekschuld lager wordt. Wanneer u over het nodige financiële vermogen beschikt, is de kans aanwezig dat u ook minder vermogensrendementsheffing betaalt.

Nadelen hypotheek aflossen

Wanneer u (een deel van) uw hypotheek aflost, wordt u mogelijk ook met een aantal nadelen geconfronteerd. Eén van die nadelen is dat u minder van de hypotheekrenteaftrek profiteert. Uw toetsingsinkomen wordt daarnaast ook hoger, waardoor u mogelijk minder toeslagen ontvangt. Uiteraard slinkt door de aflossing op de hypotheek uw financiële buffer ook. Het is goed om hiermee rekening te houden, afhankelijk van het resterende spaarsaldo zult u minder goed in staat zijn om eventuele financiële tegenvallers op te vangen. Tot slot bestaat er nog de kans dat u een boete moet betalen wanneer u vervroegd aflost op uw hypotheek. In uw hypotheekcontract kunt u hierover meer informatie vinden. Voor veel hypotheekaanbieders geldt dat u jaarlijks rond de 10-20% boetevrij mag aflossen. Dit kan echter verschillen per hypotheekaanbieder.

Advies nodig?

Neem contact op met HYP. We leggen u graag rustig en in begrijpelijke taal uit wat de mogelijkheden zijn. Of het al dan niet verstandig is om een aflossing op uw hypotheek te doen, bekijken we graag met u. Iedere situatie is immers maatwerk!

Ook kunnen we kijken naar welke mogelijkheden uw hypotheek nog meer heeft. Misschien is het in uw situatie bijvoorbeeld wel aantrekkelijk om over te sluiten. De rente is op dit moment immers laag. In een persoonlijk gesprek zijn we u graag van dienst! Maak snel een afspraak. De eerste afspraak is op kosten van HYP.