Hypotheek voor ZZP’er blijft lastig

Banken wantrouwen hypotheekaanvragen van ZZP’ers. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek, uitgevoerd door KIZO in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

ZZP’er tegengewerkt

Nederland telt ruim 800.000 ZZP’ers. Bij het doen van een hypotheekaanvraag, zijn ze vaak bereid alle gevraagde financiële gegevens te verstrekken. Ondank dat, belanden ZZP’ers die op zoek zijn naar een hypotheek vaak in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.

Ongunstige hypotheekvoorwaarden

Banken lijken zich maar moeilijk aan te kunnen passen aan de veranderende en steeds flexibelere manier waarop ‘arbeid’ tegenwoordig wordt ingericht. ZZP’ers worden vaak als een groter risico gezien dan mensen in loondienst. Het gevolg hiervan is dat ZZP’ers vaak te maken krijgen met aangepaste, ongunstige hypotheekvoorwaarden. Daarbij kan worden gedacht aan inbreng van meer eigen geld, een verplichte garantstelling, een hoger rentepercentage of hogere advieskosten. Ook zijn er hypotheekverstrekkers die aan ZZP’ers geen hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) willen verstrekken. Bekijk hier het volledige onderzoek.

Hypotheekadvies voor ZZP: echt anders?

Mede door de verschillende regels die hypotheekaanbieders erop na houden, is voor het aspect advieskosten wel iets te zeggen. Over het algemeen zal een hypotheekadviseur hierdoor meer tijd moeten besteden aan vinden van de beste hypotheekoplossing voor een ZZP’er dan voor iemand die ergens in loondienst is.
Naast het vinden van de best passende hypotheek, zijn uw eigen wensen van belang. Wanneer u ZZP’er bent is het verstandig om goed te kijken naar wat er gebeurt in geval van arbeidsongeschiktheid of overleiden. Bij HYP helpen we uiteraard zo goed mogelijk bij het vinden van een passende oplossing.
Wat ook meespeelt is de vraag hoe lang u al zelfstandig ondernemer bent. De meeste geldverstrekkers houden als richtlijn aan dat u minimaal drie jaar ondernemer dient te zijn om voor hypotheekverstrekking in aanmerking te komen. Er zijn echter enkele aanbieders die ook een oplossing hebben voor ondernemers die korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer zijn.

ZZP Hypotheek regelen?

HYP heeft ruime ervaring met het regelen van hypotheken voor ZZP’ers. We zijn ook u graag van dienst. Neem contact op of maak meteen een afspraak. De kosten voor de eerste afspraak nemen wij voor onze rekening.

Maak een afspraak