Hypotheek zonder werkgeversverklaring is bij HYP.NL HYPOTHEKEN mogelijk

Jouw huizenjacht staat nog op een redelijk laag pitje, maar toch ben je je alvast aan het verdiepen in de financiering. Want je weet maar nooit wanneer je dat droomhuis spot en je aan de slag moet met de hypotheek. Dat je aardig wat documenten moet aanleveren bij een hypotheekaanvraag is al duidelijk. Maar via via kreeg je onlangs iets mee over het afsluiten van een hypotheek zonder werkgeversverklaring. Hoe zit dit precies?

Hypotheek zonder werkgeversverklaring als proef

We beginnen even bij het begin: want hoe is een financiering zonder werkgeversverklaring eigenlijk ontstaan? In 2014 zijn een aantal partijen een samenwerking aangegegaan met als doel het proces van een hypotheekaanvraag makkelijker te maken. Dit project wordt ook wel Handig! genoemd en staat voor: ‘Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inwinnen Gegevens’. De partijen achter dit initiatief, naast de geldverstrekkers uiteraard, zijn Waarborgfonds Eigen Woningen, Vereniging Eigen Huis en HDN.

Ambitie van Handig!

Het uiteindelijke doel van Handig! is om alle gegevens die nodig zijn voor een hypotheekaanvraag, digitaal bijeen te brengen, rechtstreeks vanaf de oorspronkelijke informatiebron. Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de rompslomp met papieren documenten. Digitale informatie is de nieuwe input voor het proces. Oftewel: geen documenten meer, maar data. Zo wordt de hypotheekaanvraag versneld, wordt de kans op fouten kleiner en krijg jij als huizenkoper sneller duidelijkheid.

Digitaal document in plaats van werkgeversverklaring

Handig! heeft afgetrapt met een proef om de werkgeversverklaring te laten verdwijnen. Deze verklaring wordt in 90% van de gevallen de eerste keer fout aangeleverd en daardoor afgekeurd door de verstrekker. Een enorm vertragende factor dus. Met de proef heeft de werkgeversverklaring plaatsgemaakt voor een digitaal bericht van het UWV. Dit is slechts het begin van de digitalisering van de hypotheekaanvraag. Mits het digitale bericht een succes blijkt, want het is immers nog steeds een pilot.

De proef breidt zich uit met 3 grote verstrekkers

De eerste fase van deze proef is goed verlopen en dus is het aantal partijen dat meedoet in maart 2017 uitgebreid. Bij maar liefst 3 grote banken is het nu ook mogelijk een hypotheek zonder werkgeversverklaring te regelen. Hierbij gaat het om ING, Rabobank en ABN Amro. Hiervoor was het al mogelijk bij Florius en bijBouwe.

Doelgroep van de proef

Voor de pilot van Handig! kwam je aanvankelijk alleen in aanmerking als je meer dan 2 jaar een vast contract had. Sinds 1 maart kan iedereen die in loondienst is een financiering zonder werkgeversverklaring regelen. Ook als je flexwerker bent. Maar hoe regel je dat digitale bericht nou eigenlijk?

Aanvraag digitaal document

Je kunt jouw arbeidsverleden en loongegevens downloaden via Mijn UWV. Daarin staan alle gegevens van de afgelopen 5 jaar. Om het bericht te downloaden moet je inloggen met je DigiD. Je ontvangt dan een PDF-document met een waarmerk van het UWV. Let erop dat dit waarmerk niet zichtbaar is wanneer je het uitprint. Dus als je het document moet delen met je hypotheekadviseur, doe dit dan digitaal.

Volgende stappen

Zijn de resultaten van de proef in de loop van dit jaar goed? Dan is het de bedoeling dat een hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring breed in de markt wordt doorgevoerd. Dit houdt in dat de nieuwe maatstaf en het bijbehorende proces dan voor alle geïnteresseerde partijen beschikbaar is. HDN houdt hierbij een oogje in het zeil. Nu kun je bij HYP.NL HYPOTHEKEN voor een hypotheek zonder werkgeversverklaring!

Klinkt wel goed, zo’n vereenvoudigd proces. Maar, kun jij op dit moment überhaupt wel een huis kopen? Bij HYP.NL HYPOTHEKEN ontdek je heel eenvoudig en helemaal vrijblijvend welke hypotheek bij je past en welke aanbieder het beste voor jou is. Ook handig!

Bel 088 – 888 23 23 voor een afspraak op maak op de site gelijk zelf een online afspraak !