NHG: Grensbedrag verder omlaag

NHG grens verder omlaag

Wie een huis wil kopen en behoefte heeft aan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan dat nog tot 1 juli 2015 doen onder de huidige voorwaarden. Op dat moment daalt het grensbedrag voor het kopen van een woning met NHG namelijk.

Afbouw NHG verhoging 2009

In 2009 heeft een tijdelijke verhoging van het drempelbedrag plaatsgevonden. Voor die tijd was het grensbedrag voor een hypotheek met NHG €265.000. In 2009 is dit tijdelijk verhoogd naar €350.000 om de woningmarkt te stimuleren.
Inmiddels is dit bedrag geleidelijk afgebouwd naar het bedrag wat voor 2009 gold. Dit jaar echter, zal het bedrag verder worden verlaagd. Tot 1 juli kan de Nationale Hypotheek Garantie afgenomen worden bij hypotheken met de maximale hypotheeksom van €265.000. Vanaf 1 juli wordt dit bedrag verlaagd naar €245.000. Let op, het gaat hierbij niet om de koopsom van uw droomhuis, maar om het maximale hypotheekbedrag bij NHG.

Wat houdt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

De NHG is eigenlijk een garantie voor de uiteindelijke geldverstrekker. Wanneer u uw hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld vanwege scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, kan de NHG bijspringen. Het uitgangspunt is dat geprobeerd wordt om te zoeken naar mogelijkheden om te zorgen dat u uw hypotheek weer kunt betalen. Zo kunt u (gedwongen) verkoop van uw woning met verlies in veel gevallen voorkomen. Mocht de woning toch met verlies moeten worden verkocht, dan kan de NHG u de restschuld die hierdoor ontstaat kwijtschelden.

Voor het afsluiten van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt een premie in rekening gebracht ter hoogte van 1% van het totale hypotheekbedrag. Het financiële voordeel van een hypotheek met NHG voelt u bij de meeste geldverstrekkers echter iedere maand. Veel geldverstrekkers geven een rentekorting waardoor een hypotheek met NHG op de langere termijn vaak voordeliger is dan een hypotheek zonder NHG.

Grens hypotheekbedrag NHG daalt ook in 2016

De verlaging van het NHG grensbedrag per 1 juli 2015 is overigens niet de laatste maal dat het grensbedrag zal dalen. In 2016 zal dit bedrag verder dalen, namelijk tot €225.000.

Maak een afspraak!

Wilt u nog profiteren van de huidige voorwaarden? Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar de mogelijkheden. De eerste afspraak kost u overigens niet, HYP neemt de kosten voor deze afspraak voor zijn rekening.