Nominale rente en het jaarlijks kosten percentage (JKP)

Nominale rente en het jaarlijks kosten percentage (JKP)

Het nominale rentepercentage is de rente die wordt betaald op basis van betaling per jaar. Voor de berekening van de daadwerkelijke maandelijkse betaling gebruikt de geldverstrekker het nominale percentage van de totale hypotheeksom gedeeld door twaalf maanden.

Daarnaast staat in de offerte het jaarlijks kostenpercentage (JKP) genoemd. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs van de hypotheek per jaar aan door bijvoorbeeld rekening te houden met het tijdstip en de frequentie van de betalingen.

Een voorbeeld staat beschreven in dit artikel:

Bij een aflosvrije lening van € 100.000 tegen 6 procent, betaal je € 6000,- aan jaarlijkse rente. Als dat bedrag ook echt aan het eind van het jaar in één keer zou worden betaald, dan zou de effectieve rente eveneens 6 procent zijn. Maar doorgaans betaal je per maand 1/12e deel. Er wordt nog steeds € 6000,- betaald, maar grotendeels eerder dan nodig. De eerste maandelijkse betaling van € 500,- wordt 11 maanden te vroeg betaald, de tweede 10 maanden en zo verder. Zo loop je rente mis die je op de vooruitbetaalde bedragen had kunnen krijgen op een spaarrekening. Door dat effect betaal je geen 6 procent rente, maar 6,16 procent effectieve rente per jaar. Geen kolossaal verschil, maar bij grote bedragen, zoals hypotheken, kan het aardig oplopen. De effectieve rente van 6,16 procent wordt wel ‘verkocht’ als 6 procent, al zijn geldverstrekkers verplicht om ook deze effectieve rente te noemen, het jaarlijks kostenpercentage.

Het is gangbaar dat hypothecaire geldverstrekkers hun maandelijkse kosten voor de lening in rekening brengen rond de eerste van de maand achteraf. Voor januari betaal je rond 1 februari en voor februari rond 1 maart en zo verder.