Opnieuw meer huizen verkocht

Zelf uw hypotheek regelen? Regel uw hypotheek (bijna) zelf!

In het tweede kwartaal van dit jaar is er opnieuw een stijging in het aantal verkochte huizen zichtbaar. Of de crisis nu echt voorbij is durven we niet te zeggen, maar het aantal verkochte huizen is wel weer terug op het ‘oude’ niveau!

28% meer dan vorig jaar

Wellicht verbaast het u, maar de woningmarkt kent seizoensinvloeden. Daarom wordt er eigenlijk altijd een vergelijking gemaakt met de verkoopcijfers van een jaar geleden. Wanneer we op landelijk niveau kijken naar de ontwikkelingen op de huizenmarkt, is een mooi stijging te zien. In het tweede kwartaal van 2014 werden er net iets meer dan 29.000 huizen verkocht. Dit jaar steeg dat aantal naar ruim 37.000 woningen: een verschil van bijna 28%. Gouda presteert iets onder het gemiddelde. Het aantal transacties kwam afgelopen kwartaal uit op 425 tegenover 347 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit komt neer op een stijging van 22,6%.

Ook huizenprijzen weer in de lift

De woningmarkt lijkt zich langzaam maar zeker te herstellen. De laatste 1,5 jaar stijgen de huizenprijzen eigenlijk structureel. Vergeleken met vorig jaar is er een gemiddelde prijsstijging van bijna 4% te zien. Het lijkt dus langzamerhand weer de ‘goede’ kant op te gaan. Of liever gezegd: de markt lijkt weer wat stabieler te worden. Echt reden voor een ‘jubelstemming’ is er echter nog niet. In Gouda is echter, misschien wel door het enorme aanbod, een prijsdaling te zien van 1,7%. In omliggende regio’s waren er enkele sterke stijgers. Daarbij kan worden gedacht aan Woerden (6,4%), Den Haag (4,7%), Bunnik/Zeist (6,3%) en Alphen aan den Rijn (5,2%).

Rente en restschuld

Nog steeds zijn er veel woningeneigenaren die te maken hebben met een restschuld. Dat gegeven ontstaat wanneer een woning minder opbrengt dan het bedrag wat daarvoor aan hypotheek is afgesloten. Woningen die langer dan een jaar te koop staan, profiteren nauwelijks van de prijsstijgingen. De NVM waarschuwt bovendien de huidige marktontwikkelingen vooral worden veroorzaakt door de nog steeds extreem lage rente. Een oplopende rente kan volgens de vereniging meteen weer leiden tot minder transacties en oplopende huizenprijzen.

Nu kopen? Of nog even wachten?

Inmiddels zijn de eerste rentestijgingen alweer een feit. Wanneer u dat combineert met het gegeven dat de huizenprijzen stijgen, kan het een goed moment zijn om een huis te kopen. Een universeel antwoord op die vraag bestaat echter niet. Het antwoord is namelijk erg afhankelijk van uw situatie en uw woonwensen.

Kijkend naar de situatie in Gouda, is zoals eerder beschreven een prijsdaling van 1,7% te zien ten opzichte van vorig jaar. Tussenwoningen laten met een prijsdaling van 4,3% een veel grotere prijsdaling zien, terwijl de verkoopprijs van een hoekwoning zo’n 7,1% hoger lag dan een jaar geleden. Wanneer we kijken naar de hypotheekrentetarieven, zien we dat deze langzaam begint te stijgen. Echt doorzetten doet die stijging echter nog niet – en nog steeds is de stand van de hypotheekrente historisch laag. Naar verwachting zal de rentestand dit jaar ook nog laag blijven, waardoor het kopen van een huis ook de komende tijd zeker interessant blijft.