Recordaantal woningverkopen verwacht

Economen van de ABN Amro verwachten dit jaar een recordaantal woningverkopen. Er werd een voorspelde groei van 15 procent verwacht maar dit is door het economisch bureau van de bank bijgesteld naar 20 procent, wat neerkomt op 214.000 transacties.

Dit valt samen met het stijgen van de huizenprijzen, die ook harder zal stijgen dan aanvankelijk werd gedacht. Ook hier is de verwachte groei bijgesteld van 5 procent in plaats van de eerdergenoemde 4 procent.

Hypotheekrente

“De belangrijkste verklaring voor de aanhoudende verbetering van de woningmarkt vormt de hypotheekrente”, laten analisten van de ANB Amro weten. Bovendien si er een inhaalvraag gaande. Dit houdt in dat een steeds grotere groep het uitstellen opgeeft en een stap zetten naar een nieuwe woning. Wat ook mee speelt zijn de stijgende huurprijzen. Dit zorgt ervoor dat het merendeel van de huishoudens een voorkeur heeft voor een eigen koopwoning.

Groeiverwachting 2017

Volgens de economen stokt volgend jaar de stijging omdat de geschikte koopwoningen dan schaarser worden. De groeiverwachting van het aantal transacties daalt van 5 procent naar 0 procent. De raming van de prijsstijging wordt wel verhoogt naar een riante 5 procent.

 

woningverkopen