Schenkingsregeling voor aankoop woning niet verlengd

Nog dit jaar kunt u profiteren van een verruimde schenkingsregeling voor de aankoop van een huis. Deze regeling houdt in dat er nog tot 1 januari 2015 nog €100.000 belastingvrij mag worden geschonken.

Introductie schenkingsregeling

De schenkingsregeling is nog niet zo oud. In oktober 2013 is deze maatregel ingevoerd om de woningmarkt weer uit het slob te trekken. Inhoudelijk komt de regeling neer op een versoepeling van het schenkingsrecht. Door de regeling werd het ineens mogelijk een bedrag van maximaal €100.000 belastingvrij te schenken aan ‘een derde’. De ouder/kind relatie en leeftijdsgrenzen die normaal voor dit soort schenkingen gelden, zijn tijdelijk niet van kracht. De voorwaarde die hieraan wordt gesteld is dat de schenking volledig gebruikt moet worden voor zaken die de woningmarkt ten goede komen. Overigens is dat wel breder dan het kopen van een huis. Het geld kan onder andere worden gebruikt voor:

  • Het kopen van een huis
  • Het verbouwen van een huis
  • Aflossing van de hypotheek
  • Afbetaling van hypothecaire restschuld
  • Afkoop van erfpacht

Wanneer dit voor u interessant is, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Op 1 januari zullen de oude schenkingsregelingen weer van kracht zijn. Natuurlijk kan HYP u hierbij van dienst zijn. Neem voor meer informatie contact op – dan bespreken we de mogelijkheden.

1 januari 2015: terug naar de oude regeling

Ook in 2015 blijft het mogelijk om schenkingen te doen, maar dan wel volgens de ‘normale’ regels. Ouders mogen jaarlijks een bedrag van €5.229 schenken aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Daarnaast geld een eenmalige schenkingsvrijstelling van €25.096 voor ouders aan kinderen. Deze regeling geldt ook wanneer kinderen de 40 gepasseerd zijn, maar een partner hebben die jonger dan is dan 40 jaar.
Onder voorwaarde dat het geschonken bedrag wordt gebruikt voor eerder genoemde redenen of voor aflossing van studieschuld mag de eenmalige belastingvrije schenking worden verhoogd naar €52.281. De genoemde bedragen zijn de vrijstellingsbedragen die voor 2014 gelden.

Wilt u nog profiteren?

HYP is u graag van dienst bij het regelen van uw hypotheekzaken. We kunnen daarin nog dit jaar de mogelijkheden van de schenkingsregeling benutten. Wilt u hier nog van profiteren? Neem dan contact op.

Dat kan door een e-mail te sturen naar info@hyp.nl, te bellen naar 0182 – 674 476 of contact op te nemen via het contactformulier.