Stap 3: De energiebesparende maatregelen op een rij

 

Wat is er mogelijk voor jouw huis?

Je kan energie besparen door op twee dingen te letten: je houdt je energieverbruik zo laag mogelijk en je wekt de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op.

Energieverbruik

Je kan je energieverbruik zo laag mogelijk houden door minder te gebruiken en wat je gebruikt niet verloren te laten gaan. Zo kan je door energiezuinige apparaten in huis te halen, de verwarming een graadje lager te zetten of korter te douchen, al energie besparen. Meer van deze tips vind je ook bij stap 7 in deze gids. Daarnaast kan je ook je energieverbruik verminderen door energiemaatregelen te nemen waardoor er minder energie verloren gaat. Bijvoorbeeld door HR++glas in je huis te laten zetten of isolatie aan te brengen.

Energie opwekken

Energie opwekken kun je zelf doen (bijvoorbeeld met zonnepanelen), maar het kan ook op lokaal- of wijkniveau, of samen met je buren. En het kan op verschillende manieren: met zonne-energie, wind,     aardwarmte, hout of biogas. Waarschijnlijk heb je nog wel stroom nodig van je energiebedrijf (vooral in de winter), maar je levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten kan je ‘nul op de meter’ hebben staan.

Nul-op-de-meterwoningen

Bij een energieneutraal huis of een Nul-op- de-meterwoning wekt je huis evenveel (of meer) energie op als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden. Nul-op- de-meter is een methode voor vernieuwing van bestaande woningen. Binnen het landelijke project Stroomversnelling werken veel gemeenten, woningcorporaties en bouwbedrijven samen om de duurzame vernieuwingen haalbaar en betaalbaar te maken voor huur- en koopwoningen. Je kan bij jouw gemeente na gaan of er ook huizen bij jou in de buurt zijn die daarvoor in aanmerking komen.

Energiebesparende mogelijkheden

Als je energiebesparende maatregelen aan je huis wil doorvoeren, zijn er veel mogelijkheden. De meest logische volgorde voor het aanpakken van energiebesparende mogelijkheden is door je huis eerst goed
te isoleren. Dan gaat er in ieder geval zo min mogelijk verloren. Daarna kan je duurzame energie op gaan wekken waardoor je minder energie van je energieleverancier nodig hebt. Tenslotte kan je met ef ciënte installaties de beschikbare energie zo optimaal mogelijk gebruiken.

Wil je isoleren? Denk dan bijvoorbeeld aan:

• gevelisolatie (spouwmuurisolatie);
• vloerisolatie;
• dakisolatie of HR++ glas.

• zonnepanelen;
• een warmtepomp of een zonneboiler.

Wil je ef ciënte maatregelen en installaties inzetten? Denk dan bijvoorbeeld aan:
• een zuinige HR-ketel;
• thermostaatkranen;
• een ventilatiesysteem met warmte terugwinning of een energieverbruiksmanager, waarmee je zelf kunt zien wat je opwekt en wat je verbruikt.