Stap 5: Aan de slag

Hoe laat je de maatregelen doorvoeren?

Als blijkt dat je jouw huis nog verder kan verduurzamen en je hebt zicht op de financiering ervoor, dan kan je aan de slag. In Nederland zijn er ontzettend veel leveranciers op de markt om je te helpen met de energiebesparende maatregelen. Maar hoe regel je dat?

Wanneer je op zoek bent naar een partij om de energiebesparende maatregelen door te voeren, kan je het beste meerdere offertes aanvragen. Met meerdere offertes krijg je een goed beeld van de

mogelijkheden, het rendement en de jaarlijks besparing. Het is daarbij belangrijk om te bekijken welke offertes gratis zijn en voor welke je moet betalen als je afziet van het verder doorvoeren van de maatregelen. Zo zijn aan offertes op maat vaak kosten verbonden. Ook als je de maatregelen niet door die leverancier laat doorvoeren.
Individueel of collectief?
Via internet kan je zelf verschillende aannemers uit je eigen regio benaderen voor offertes. Er bestaan ook offerteservices waar je je ‘klus’ op een soort van digitale marktplaats kan aanmelden. Na je aanmelding krijg je dan van meerdere aannemers een offerte toegestuurd. Zo heb je snel verschillende offertes in huis. Het is verstandig om te controleren of de aannemer door wie je de klus laat uitvoeren wel is aangesloten bij een brancheorganisatie.

Anderen vinden het prettig om de energiebesparende maatregen ‘collectief’ in te kopen via een bekende partij zoals Natuur & Milieu, Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Zij hebben voor bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, afspraken gemaakt met geselecteerde leveranciers. Door deze centrale inkoop kunnen er prijsvoordelen zijn. Maar ook de controlerende rol van de organisatie en/of de garantie die de organisatie in sommige situaties afgeeft, kan je een rustig gevoel geven.