Stap 7: Tips om energiezuinig te wonen

 Wat kan je nog meer doen?

Wil je niet tot de verbouwing wachten met energie besparen? Of wil je na het verduurzamen nog meer besparen? Ga dan aan de slag met de tips waar je op elk moment mee kan beginnen.

Naast het verduurzamen van je huis, is er namelijk nog meer waarmee je kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van energie onzuinige apparaten of verlichting. Of aan het veranderen van je gedrag door het licht niet aan te laten staan of minder lang te douchen.

Tips voor alle dagen

 • Vervang oude apparaten
  Gemak dient de mens. De meeste huishoudens hebben dan ook steeds meer apparatuur in huis. Wanneer dat bij jou ook zo is, dan zal je dat merken aan jouw energierekening. Voor energiezuinige apparatuur (energielabel A +++) betaal je wel wat meer, maar je verdient dit geld snel weer terug. Energiezuinige apparatuur kan je een besparing tot € 180 per jaar opleveren! Het loont dus om jouw oude apparatuur te vervangen door nieuwe.
 • Vervang de gloeilampen
  Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige leden spaarlampen. Begin op die plaatsen waar de lamp de meeste uren brandt. Zo betaal je al snel €30 minder per jaar op jouw energierekening.
 • Voorkom tocht
  Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, zal je er waarschijnlijk eerder een graadje bij doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar het gasverbruik gaat wel omhoog. Door naden en kieren met tochtstrips, tochtband of ander materiaal te dichten, heb je een comfortabeler huis én betaal je minder stookkosten. Continu ventileren is nodig voor de gezondheid en dat geldt nog sterker als naden en kieren dicht zijn. Door bewust te ventileren met ventilatieroosters of ramen op een kier heb je de hoeveelheid frisse lucht in huis onder controle én bespaar je ook nog eens € 50 per jaar.
 • Radiatorfolie houdt de warmte binnen
  Hangen jouw radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Breng dan radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator aan. Zo ontsnapt veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur en hoef je voortaan minder hard te stoken. Je bespaart € 25 per jaar.
 • Kies voor een laptop of tablet
  Voor het energieverbruik maakt het veel uit of je een desktop of een laptop hebt. Een laptop is zuiniger dan een desktop. Als je voor een laptop kiest, dan bespaar je per jaar € 10. Heb je een tablet? Een tablet is nóg zuiniger dan een laptop. Gebruik je tablet zoveel mogelijk in plaats van jouw computer of laptop, dan bespaar je nog eens € 15 per jaar.

Slimme meters
Wil je na het verduurzamen van je huis zien hoe energiezuinig je nu leeft? Dan kan je er voor kiezen een zogenaamde slimme meter aan te schaffen. Een slimme meter is een soort energiemeter in je huis. Via deze digitale energiemeter kan jouw energieleverancier/netbeheerder jouw meterstanden op afstand aflezen. In sommige gevallen plaatst de netbeheerder de slimme meter gratis, zoals bij een nieuwbouwhuis of gerenoveerde huizen. Je kan de meter ook zelf aanvragen bij je netbeheerder. Aan de plaatsing kunnen dan kosten verbonden zijn.

Meten is weten: zelf inzicht in je energieverbruik
Zelf inzicht krijgen in je energieverbruik kan ook door een energieverbruiksmanager aan te schaffen. Er bestaan twee typen verbruiksmanagers:

 1. Energieverbruiksmanagers, die bestaan uit een apparaatje dat je met een stekker aansluit op je (slimme) energiemeter. Deze tonen je energieverbruik op een speciale display of via je computer, tablet of smartphone. Je ziet je verbruiksgegevens dan per direct.
 2. Online energieverbruiksmanagers, die je energiemeter op afstand uitlezen. Hierbij geef je de aanbieder van de energieverbruiksmanager toestemming om je slimme meter uit te lezen. De netbeheerder stuurt de gegevens vervolgens door naar de aanbieder van de energieverbruiksmanager. Daarna kun je je verbruik via een beveiligde website of app op je computer, tablet of smartphone inzien. Je krijgt je verbruiksgegevens dan met een dag vertraging.

Deelname duurzame huizenroute
Ben je klaar met het verduurzamen van
je huis en wil je dat graag laten zien aan andere geïnteresseerden? Dan kan je mee doen aan de jaarlijkse Duurzame Huizenroute. In heel Nederland stellen dan een aantal huiseigenaren hun duurzame huis open. Kijk op duurzamehuizenroute.nl hoe je je kan opgeven.

Word een energiecoach
Heb je de smaak echt te pakken en ben je na het verduurzamen van je huis en toepassen van alle tips heel enthousiast? Dan vind je het misschien wel leuk anderen daarover te vertellen. Op verschillende plekken in Nederland zijn er energiecoaches actief. Na het volgen van een korte cursus geven deze vrijwilligers praktische adviezen aan buurtgenoten, organiseren (kleinschalige) voorlichtingsbijeenkomsten en/of begeleiden anderen bij het maken van een energiebespaarplan. Op deze manier kan jij op jouw beurt weer anderen inspireren!