Verlaagd BTW tarief renovatie en herstel woning blijft

Huis verbouwen en hypotheek? Hypotheekadviseur HYP in Gouda helpt u op weg!

Om de bouw- en woningmarkt te ondersteunen is een tijdelijk verlaagd BTW tarief van 6% (op arbeidskosten) ingesteld. Eigenlijk zou deze regeling op 31 december 2014 aflopen, maar inmiddels is bekend geworden dat de regeling wordt verlengd tot 1 juli 2015.

Wanneer verlaagd BTW tarief?

De verlaging van het BTW tarief van 21% naar 6% geldt alleen op arbeidskosten. Ook geldt dat de regeling alleen van toepassing is op huizen die ouder dan 2 jaar zijn. De regeling heeft betrekking op het onderhoud aan uw woning. Wellicht is het ook interessant voor u om te weten dat de regeling ook geldt voor het onderhoud of aanleggen van uw tuin. Een belangrijke eis om rekening mee te houden is de regel dat uw verbouwing voor het aflopen van de regeling afgerond moet zijn.

Interessante regeling?

Of de regeling interessant is, hangt natuurlijk sterk af van wat u aan werkzaamheden uit laat voeren. Het is goed om er rekening mee te houden dat het verlaagde tarief alleen van toepassing is op de arbeidskosten – en dus niet op eventuele materialen. Wanneer u een aanzienlijke verbouwing laat uitvoeren, kan de regeling zeker interessant zijn. Zoals eerder beschreven is het wel goed om rekening te houden met het feit dat de werkzaamheden voor de einddatum van de regeling afgerond dienen te zijn!

Wanneer u gebruik maakt van de regeling, is het verstandig om vooraf bij bijvoorbeeld het hoveniersbedrijf, onderhoudsbedrijf of bouwbedrijf te informeren hoe de regeling precies wordt toegepast. Op de uiteindelijke factuur is het belangrijk dat de kosten worden gesplitst in een deel ‘arbeidskosten’ en ‘materiaalkosten’, omdat voor materiaalkosten immers wel het BTW tarief van 21% geldt.