Woningmarkt vertoont herstel

Na een relatief goede zomer, zet het herstel van de woningmarkt ook in het 3e kwartaal van dit jaar door. Wel gaat het herstel minder snel dan in de eerste helft van dit jaar.

Meer huizen verkocht

In het derde kwartaal van dit jaar zijn er naar schatting circa 39.000 huizen verkocht. Dat is ongeveer net zoveel als in het tweede kwartaal. Toch is er sprake van herstel, omdat het derde kwartaal vanwege de zomervakanties normaal gesproken een dip laat zien. Wanneer de cijfers worden vergeleken met voorgaande jaren, is er duidelijk een stijging te zien. De NVM meld dat aangesloten makelaars in het derde kwartaal van 2014 ruim 29.000 huizen hebben verkocht. Een jaar eerder lag dat aantal op 22.500 en in 2012 werd met nog geen 19.000 verkochte huizen een absoluut dieptepunt bereikt.

Prijzen dalen nog licht

De woningmarkt lijkt te herstellen. Toch is er nog sprake van dalende prijzen. Echter stagneert die daling wel steeds meer. In het derde kwartaal van 2014 lag de gemiddelde verkoopprijs van huizen rond de €214.000. Dat is een daling van rond de 0,3% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ondanks die daling ligt de gemiddelde verkoopprijs wel zo’n 4% hoger dan vorig jaar.

Goede vooruitzichten voor de woningmarkt

Hoewel vrijstaande huizen nog moeilijk worden verkocht, is er toch sprake van optimisme. De huizenprijzen lijken weer in de lift te zitten en ook het aantal verkochte woningen stijgt ieder kwartaal. De betaalbaarheid van huizen ontwikkelt zich ook positief. Mede door de lage rentestanden en de huizenprijzen die nog steeds een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld in 2009 zijn de omstandigheden om te kopen gunstig.

Goed moment om een huis te kopen?

Wanneer u overweegt om een huis te kopen, is dit een goed moment. De hypotheekrente ligt op dit moment nog onder de 3% (bij een rentevaste periode van 10 jaar), wat erg laag is. En dat terwijl de huizenprijzen inmiddels weer te stijgen. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? HYP is u graag van dienst met deskundig hypotheekadvies. Naast een duidelijke aanpak, zijn we ook duidelijk over tarieven. Bekijk hier de pakketten voor hypotheekadvies.
Natuurlijk kunt u ook meteen een afspraak maken. In een persoonlijk gesprek kijken we dan naar de mogelijkheden. De kosten voor dat eerste gesprek zijn voor rekening van HYP, dat kost u dus niets!

Maak snel een afspraak!