Uitzendkrachten aan een hypotheek helpen

De NBBU, brancheorganisatie voor uitzendondernemingen, laat samen met 20 uitzendorganisaties weten dat zij zich aansluiten bij een project dat het makkelijker moet maken om een hypotheek te krijgen voor uitzendkrachten.

Arbeidsmarktscan

Vanaf eind dit jaar kunnen uitzendkrachten met behulp van een arbeidsmarktscan een document krijgen met daarin informatie over de positie in de arbeidsmarkt. Bij het berekenen wordt gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar.

Krijgt de uitzendkracht een positieve uitkomst dan zou dat voldoende zekerheid bieden voor hypotheekverstrekkers dat de uitzendkracht de lasten kan dragen. Wel moet de uitzendkracht eerst een jaar hebben gewerkt om in aanmerking te komen.

Vertekend beeld

Momenteel is het erg moeilijk om als uitzendkracht de aanschaf van een woning te financieren. Banken kijken naar de gemiddelde inkomens van de afgelopen drie jaar en dat kan soms leiden tot een vertekend beeld. Afwijkingen voor uitzendkrachten of flexwerkers zijn mogelijk maar komen in de praktijk weinig voor of zijn te ingewikkeld.

Volgens de NBBU zullen hypotheekverstrekkers meer moeten kijken naar de kansen van de uitzendkrachten in plaats van het arbeidsverleden en de contractvorm.