Wanneer u verhuist naar een andere koopwoning, heeft dit gevolgen voor uw hypotheek. De meeste hypotheekaanbieders, zullen u aanbieden om de hypotheek als het ware mee te nemen. Voordat u hier ‘ja’ op zegt, is het goed om te kijken naar wat er eigenlijk verandert bij verhuizing.

Meestal boetevrij aflossen

Wanneer u uw huidige woning hebt verkocht, kunt u in de meeste gevallen uw hypotheek boetevrij aflossen. Er zijn echter bepaalde ‘budgethypotheken’ of ‘voordeelhypotheken’ waarbij andere voorwaarden gelden. Het is dus altijd verstandig om uw hypotheekovereenkomst door te nemen met uw hypotheekadviseur!

Nieuwe hypotheekaanvraag

Ook wanneer u bij uw huidige hypotheekverstrekker blijft, zal deze de verandering door uw verhuizing zien als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dat betekent dus dat ook voor de nieuwe hypotheek uw situatie opnieuw zal worden bekeken. Uw huidige inkomen, de waarde van uw nieuwe woning en uw financieringsbehoefte worden dus opnieuw getoetst.

Oude hypotheekvormen

In 2013 zijn er behoorlijke veranderingen doorgevoerd op de hypotheekmarkt. Sinds die tijd komen alleen hypotheekvormen waarbij daadwerkelijk wordt afgelost in aanmerking voor renteaftrek. In de praktijk betekent dit dat hypotheekrenteaftrek alleen nog mogelijk is bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.

Wanneer u uw hypotheek oversluit, blijft de renteaftrek in veel gevallen voor het deel van de oude hypotheek wel in tact. Wanneer u bijvoorbeeld een duurder huis koopt en een hogere hypotheek nodig hebt, is het goed om te kijken naar de manier waarop de bestaande hypotheek wordt aangevuld. Natuurlijk staan we u graag met raad en daad bij in dit proces.

Maak snel een afspraak!

Maak een afspraak. Dan kijken we naar uw situatie en de mogelijkheden. Dat eerste kennismakingsgesprek kost u overigens niets. HYP neemt de kosten voor dit gesprek voor haar rekening.

Maak een afspraak!