DNB: Hypotheek moet naar 90% koopsom

Wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen is in 2018 nog ‘maar’ maximaal 100% van de koopsom. Wanneer het aan De Nederlansche Bank ligt, daalt dit percentage echter nog verder namelijk, naar 90% van de koopsom.

Strakkere regels

De regels omtrent hypotheken worden alleen maar strenger. De afgelopen jaren is het maximale bedrag wat gefinancierd kan worden alleen maar gedaald. En het einde van die daling is nog lang niet in zicht.

Nu mag er nog 103% van de koopsom worden geleend. In 2018 krijgt u volgens de huidige plannen nog maar een maximale hypotheek van 100% van de koopsom. Dit gaat De Nederlansche Bank (DNB) echter nog niet ver genoeg. Om tot financiële stabiliteit te komen, is verdere verlaging noodzakelijk.

Financieel kwestbaar

Volgens DNB-president Klaas Knot is verdere verlaging noodzaak. De koers die nu is ingezet, waarbij het maximale leenbedrag ieder jaar met 1 procentpunt daalt is volgens hem een goede ontwikkeling. Alleen gaat deze niet ver genoeg, maar zou die ontwikkeling 10 jaar langer doorgevoerd moeten worden. Dat resulteert uiteindelijk in een maximale hypotheek van 90% van de koopsom.

Volgens Knot zorgen de hoge hypotheken ervoor dat zowel woningeigenaren als banken financieel kwetsbaar zijn. En internationaal gezien, is een financiering van 90% van de koopsom nog aan de hoge kant. Ook het IMF liet zich hier onlangs al over uit door te verklaren dat de Nederlandse hypotheeklimiet in de ogen van het fonds te hoog zijn.

Politiek en CPB kritisch

De VVD ziet het voorstel van De Nederlansche Bank in ieder geval niet zitten. En ook het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over het verlagen van de hypotheekgrens. Met name starters zullen door een dergelijke maatregel langer moeten sparen voordat een huis gekocht kan worden. Het gevolg daarvan zal een verminderde vraag naar koopwoningen zijn. Dat zal niet alleen resulteren in minder woningtransacties, maar ook in lagere prijzen en minder nieuwbouw.

Mocht deze voorgestelde maatregel doorgang vinden, dan is er nog een uitdaging. De particuliere huursector zal deze vraag op moeten kunnen vangen. Iets wat volgens het Centraal Planbureau op dit moment vrijwel onmogelijk lijkt.

Nu een huis kopen?

Bent u op dit moment op zoek naar een huis? Dan leggen we graag uit wat de mogelijkheden voor financiering zijn. Samen kijken we naar uw woonwensen en de mogelijkheden tot financiering. Maak snel een afspraak. De kosten voor de eerste afspraak zijn voor onze rekening!