Stap 4: De financieringsmogelijkheden

Hoe betaal je de energiebesparende maatregelen

Als je eenmaal zicht hebt op de verbeteringen die voor jouw huis nog mogelijk zijn, komt de vraag hoe je het kan nancieren. De kosten voor maatregelen verdien je vaak terug. Door een lagere energierekening of door de waardevermeerdering van je huis. Toch moet je de aanschaffen eventuele aanlegkosten wel eerst betalen voordat je iets terugverdient.

Voor de nanciering heb je verschillende mogelijkheden: het gebruiken van je spaargeld, een lening afsluiten of het financieren via je nieuwe of bestaande hypotheek. Om te beginnen kan je ook onderzoeken of je recht hebt op subsidie(s).

Subsidies

Er is een aantrekkelijke subsidieregeling vanuit de landelijke overheid om energiebesparende maatregelen te treffen. Hiermee kan je het bedrag dat je nodig hebt voor het doorvoeren van de energiemaatregelen een stuk lager houden. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld de eigenaar van de woning zijn en moet je 2 of meer maatregelen uitvoeren. De subsidie

kan vooral interessant zijn als je een huis van vóór 1992 hebt. Deze huizen zijn vaak nog niet of minder geïsoleerd. Maar ook als je huis al energiezuinig is en je wilt je huis energie neutraal maken, kan je een extra bedrag krijgen om je op weg te helpen. Daarnaast zijn er nog subsidies beschikbaar op provinciaal of gemeentelijk niveau. Je kunt de subsidies combineren met elkaar of met een lening.

Spaargeld

Veel Nederlanders gebruiken voor de financiering van de verduurzaming hun spaargeld. Omdat zij het geld ‘over hebben’, de spaarrente die zij ervoor krijgen te laag vinden en/of omdat zij bij een financiering met geleend geld rente moeten gaan betalen. Eigen geld gebruiken lijkt dan een goede keuze. Toch kleven er ook nadelen aan. Zo zit het geld dan wel in je huis verankerd. En kan de rente bij een lening juist fiscaal interessant zijn. Wat in jouw geval het verstandigste is, hangt af van de kosten en de rente van de lening, jouw inkomen en vermogen. Een financieel adviseur kan de mogelijkheden voor je uitrekenen.

Geld lenen

In Nederland stimuleren veel gemeenten en provincies het doorvoeren van duurzame maatregelen. Daarom bieden zij vaak de duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaar- den energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning financiert. Op de

Er is ook de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Bijvoorbeeld voor het isoleren van de woning of de aanschaf van HR++ beglazing. De leningen lopen van € 2.500 tot € 25.000 en variëren van looptijd van 7, 10 en 15 jaar. De rente die je hier voor betaalt hangt af van de gekozen periode waarvoor je de lening wilt afsluiten. Als je geld leent voor woningverbetering dan is de rente hiervan in veel gevallen aftrekbaar van de belasting.

Hypotheek

Bij een aantal geldverstrekkers is het mogelijk om bij een verbouwing met energiebesparende voorzieningen,

 zoals dak- of vloerisolatie, hoogrendementbeglazing of hoogrendementsketels, extra leencapaciteit mee te

financieren in de hypotheek tot meer dan 100% van de marktwaarde van jouw woning. Bij de inkomenstoets, waarmee wordt bepaald hoeveel je mag lenen, houdt de geldverstrekker tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de- meterwoning ligt dit Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet rond de € 25.000. Deze extra financiën moet je dan wel voor het financieren van de energiebesparende maatregelingen gebruiken en je moet een offerte voor de energiebesparende verbeteringen kunnen laten zien. De rente op deze hypotheek is onder voorwaarden aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Vraag een financieel adviseur naar de voorwaarden.

Wat doet de adviseur?

Sommige nanciële adviseurs geven het Energie Bespaar Advies (EBA). Daarbij zet de adviseur jouw woonlasten op een rij en bekijkt het energieaandeel daarin. Samen met je adviseur kan je een EBA-rapport aanvragen. Hierin staan de energiebesparende maatregelen die geschikt zijn voor jouw huis, wat de doorvoering ervan kost en hoeveel je er ongeveer mee bespaart.

De financieel adviseur kan vervolgens voor je uitrekenen welke manier van financieren voor jou het voordeligste is.